Kontakt

Pstruh duhový

Informace o rybě

Popis

Jedná se o sladkovodní rybu z čeledi lososovitých. Samec má výrazně zakřivenou spodní čelist, duhové barvy, červený pruh po bocích a spoustu drobných černých teček. Samice je o mnoho světlejší, někdy až stříbrná. Přirozeně se tento druh vyskytuje na tichomořském pobřeží Severní Ameriky a Asie a jedná se o nevybíravého dravce. Jde o nepůvodní druh, který k nám byl přivezen koncem 19. století – konkrétně v roce 1888 z Německa, kde už byl tou dobou chován několik let.

V současné době se velmi rozšířil, zejména pro kvalitní maso a jeho rozsáhlé potravinářské využití; šlechtěním a velkou flexibilitou života se stává i obyvatelem rybníků, tůní, jezer a velkých přehrad, ale i v původním toku řek, kde se potkává s naším pstruhem potočním. Pstruh duhový je také využíván na úpravnách pitné vody jako indikátor akutního znečištění vody, jelikož je na čistotu vody velmi náročný. Voda pro jeho chov tudíž musí být nejen čistá, ale také vysoce okysličená.

Proč zařadit pstruha do svého jídelníčku?

Pstruh má jemné maso i chuť a pro přípravu se používají jak celé vykuchané ryby, tak i vykostěné filety. Po odstranění páteře zůstávají v mase jemné kosti, které lze snadno po tepelné úpravě odstranit. Udává se, že maso obsahuje více než jednu doporučenou denní dávku omega 3 mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na činnost mozku, kardiovaskulární systém či například cukrovku.
Jedná se o naprosto všestrannou rybu, kterou můžete smažit, dusit, péct, grilovat, udit, pošírovat či připravovat v alobale nebo papilotu. V každém případě zapomeňte na náročnou přípravu – pstruh je králem jednoduchosti a platí tedy, že méně je více. Přidejte k rybě čerstvé bylinky, špetku soli, máslo, kapku citronu a zdravé jídlo máte připravené během okamžiku. Tip na závěr: Na rybě vždy nechávejte kůži, i když ji pak nebudete jíst – díky ní bude maso během přípravy držet tvar a nerozsype se. Navíc se na kůži nachází tuk, který se během pečení dostane do masa a zvýrazní tak chuť.

Přijeďte si pro pstruha k nám

Stačí nás kontaktovat na čísle 732 420 977 nebo na emailu ryby.zlin@seznam.cz
Můžete si ryby pouze vyzvednout, nebo si je ulovit sami. :)
A proč mít pstruhy zrovna od nás?
Snažíme se našim pstruhům poskytnout co nejlepší podmínky. Pohybují se volně v rybníku, kterým protéká místní potok zajišťující vždy čerstvou, studenou vodu. Ekosystém rybníku funguje na soužití více druhů ryb (amur, lín, kapr, candát a střevle), takže se nejedná o nepřirozený chov pouze jednoho druhu. Právě střevle poskytují přirozenou potravu našim pstruhům, tudíž používáme granule v co nejmenší možné míře. 
Díky všem těmto faktorům chutná náš pstruh skvěle.